Európai Integrációs Modulok-Szakmai Tapasztalatcsere

Támogató: 
Európai Integrációs Alap
A projekt időtartama: 
2012. november 1 - 2013. augusztus 31

Az Európai Unió Tanácsának német elnöksége idején merült fel először egy egységes, a harmadik országbeli állampolgárok integrációját elősegítő, európai integrációs modulokból álló keretstratégia kidolgozásának ötlete. 2011 folyamán szakértői szemináriumok sorozata foglalkozott az integrációs modulok továbbfejlesztésével, majd a Bizottság az integrációval foglalkozó honlapján elérhetővé tette a modulokról szóló első dokumentumtervezetet. Magyarországon a harmadik országbeli állampolgárok integrációjával foglalkozó szakemberek többsége számára az integrációs modulokkal kapcsolatos koncepció ismeretlen, az abban foglaltakról egyelőre nem kezdődött hazai szakmai párbeszéd. Így az európai integrációs modulokkal, az azokban említett jó gyakorlatokkal, illetve azok magyarországi alkalmazhatóságával kapcsolatos kérdések gyakorlatilag még nem kerültek napirendre.

A projekt célja, hogy a harmadik országbeliek integrációjával foglalkozó hazai szakemberek megismerjék az európai integrációs modulok rendszerét, és szakmai vita induljon el a külföldi jó gyakorlatok magyarországi alkalmazásának lehetőségeiről, feltételeiről. 2013 februárjában egy szakmai zsűri által kiválasztásra került 12 fő - a harmadik országbeliek integrációja iránt érdeklődő kutatók és szakemberek -, akik egy kétnapos tereplátogatás során feltérképezték az előre meghatározott, vizsgálatra ajánlott modulokat, illetve jó gyakorlatokat. A munkát elvégzők írásos összefoglalókat, elemzéseket készítettek, amelyek alapján egy, a tapasztalataikat feldolgozó workshop került megrendezésre. A projekt végeredményeként pedig egy összefoglaló, ajánlásokat is tartalmazó publikáció készült; illetve a végeredmények megvitatásának céljából egy záró konferencia is megszervezésre került.

----

Kapcsolódó hírek

„A nyelvtanulástól a politikai részvételig - Bevándorlók integrációját támogató programok az Európai Unióban” című könyvbemutató rendezvény

„Európai Integrációs Modulok – Szakmai Tapasztalatcsere: A tereplátogatások eredményei” Workshop 

Európai Modulok a Bevándorlók Integrációjáért "tervezet" - elkészült a magyar fordítás